banner

22 de març 2006

Lisboa: guia del viatge

El país
La República Portuguesa és el país veí d'Espanya, banyat per l'oceà Atlàntic. Aquest país té uns 10 milions d'habitants. És un país costaner, amb més de 1700 quilòmetres de costa. Això fa que el clima de portugal sigui marítim i atemperat, més sec al sud i plujós al Nord, on limita amb Galícia. La capital de l'estat és Lisboa, la ciutat que avui visitarem.

La ciutat
La ciutat que avui visitem, Lisboa, téLisboa és la capital i la ciutat més gran de l'estat de Portugal. Està situada a l'estuari del riu Tajo. A més de la capital del país és també la capital del Districte de Lisboa, de la regió de Lisboa i de l'àrea metropolitana de Lisboa. La ciutat té un població de 564.657 (2001) habitants, i l'àrea metropolitana 2,6 milions, una quarta part de la població del país.El municipi està dividit en 53 freguesias, una de les quals és Benfica.

El club
L'S.L. Benfica (Sport Lisboa e Benfica), va néixer l'any 1904 i va vestit de vermell. Els que tinguin un vagatge futbolístic més important, sabran que el Barça ja es va enfrontar als portuguesos l'any 1961, en la famosa "final dels pals", una final de la llavors Copa d'Europa on el Barça va perdre davant el Benfica per 3 a 2, tot i xutar fins a 9 vegades contra els pals de la porteria dels portuguesos. Des de llavors, els pals de les porteries de futbol van passar de ser quadrats a ser rodons. Alguns també sabreu que militava a les files del Benfica Eusébio, el millor jugador portuguès de la història.Una altra de les curiositats del Club de la capital és al ritual que se celebra abans de cada partit a l'estadi "da Luz". Una àliga sobrevola l'estadi fins acabar al centre del terreny de joc, on queda aturada creant la imatge de l'escut del club.

L'estadi
Avui el Barça jugarà a l'Estádio da Luz, un camp que va ser construït arran de la celebració de l'Eurocopa de Portugal del 2004. Té capacitat per 65.000 espectadors. La pàgina web del RACC encara no especifica el lloc on estaren situats dins l'estadi.

L'equip
El Benfica va tercer a la lliga portuguesa (a 7 punts del Porto, que és el líder), i fa un parell de setmanes que el van eliminar de "a Taça", que és com els portuguesos en diuen de la Copa. L'estat de forma de l'equip no és el millor, però, com tots els equips, usarà les seves millors armes.
Els perills del Benfica es diuen:
-Simão, el que tots coneixem. L'ex-blaugrana és el líder de l'equip, i tot i que alguns recordaran que el seu pas pel Barça no va ser gaire brillant, és un excel·lent jugador i va ser l'artífex de l'eliminació del vigent campió, el Liverpool. Simão els va fer un golàs.
-Nuno Gomes. Aquest jugador no juga el partit d'avui, està sancionat. És el pitxitxi de l'equip, un davanter "matador" que haurem de tenir en compte pel partit de tornada.
-Mantorras. Un noi negre que porta el dorsal 9 i és molt perillós, tot i que no sabem si serà a l'equip inicial. És un problema per l'entrenador, Koeman, ja que l'afició voldria veure'l jugar i l'holandès el fa seure a la banqueta.
-Luisão: Defensa central, líder, brasiler, jove, i molt alt (1,92 m). Farà el possible perquè els nostres davanters no puguin fer res, però no és gaire violent. Ha jugat tota la lliga i només li han ensenyat 6 targetes grogues, i cap de vermella.